gallery/123label

Woningbouw

gallery/logo-energielabel-c-xl

Waarom een energielabel?

 

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Regels

 

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Huis verkopen = definitief energielabel aanvragen

 

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal 405 euro.

Het aanvragen van een energielabel kost slechts 10 euro en gaat in drie eenvoudige stappen:

  1. Inloggen op www.energielabelvoorwoningen.nl (tip houd uw DigiD bij de hand)
  2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanvullen (een foto maken van de rekening of het gevraagde onderdeel is veelal voldoende)
  3. Zoek 123-label.nl als erkend deskundige en klik op verstuur gegevens.

Binnen 24 uur ontvangt u per email uw energielabel en de factuur.